Menu

Pretraga

SDC projekat implementirao Helvetas i MDA

Upoznajte Vigana Iberdemaja, jednog od prvih sertifikovanih kosovskih inženjera solarnog fotonaponskog sistema (PV)!

Pretnja klimatskim promenama i zagađenje vazduha u svetu nikada nije bila tako ozbiljna. Prelazak na čistu, obnovljivu energiju jedna je od najznačajnijih akcija koju možemo preduzeti kako bismo smanjili svoj otisak ugljenika i uticaj na životnu sredinu.

Na Kosovu, jedan primeran mladić na polju obnovljive energije je Vigan Iberdemaj. Kao inženjer obnovljive energije, 23-godišnjak radi na povećanju proizvodnje energije čistim izvorima energije i dizajnira energetski efikasne mašine.

Od prošle nedelje, Vigan spada u prvu grupu sertifikovanih inženjera na Kosovu za dizajn i ugradnju solarne fotonaponske folije, tehnologije koja energiju sunčeve svetlosti pretvara u jednosmernu struju. Ovo sertifikovanje omogućeno je saradnjom EYE-a, USAID Empower Private Sector-a, i KIMERK-a, metalske industrije i klastera obnovljivih izvora energije na Kosovu.

„Studirao sam sisteme obnovljivih izvora energije na Univerzitetu u Prištini, a moja želja je bila da nastavim karijeru u sektoru solarne energije“, kaže Vigan. „Kosovo ima ogroman potencijal za korišćenje solarne energije jer je u dobrom geografskom položaju, sa mnogo sunčanih dana i visokim sunčevim zračenjem.“

Vigan je rekao da je proteklih godina na Kosovu primetan rast solarnih PV projekata koji imaju potencijal da donesu neiskorištenu ekonomsku korist za zemlju uz očuvanje životne sredine.

„Obnovljivi izvori energije su budućnost energije i nadam se da ću kao inženjer na tom polju dati svoj najveći doprinos da se odmaknem od tradicionalnih štetnih izvora energije i usredsredim se na alternativne izvore“, rekao je Vigan.

Njegov sertifikat u Solar PV-u, na koji je EYE ponosan što mu je omogućila, omogućiće mu pristup novim tržištima i učiniti ga konkurentnim kako u zemlji, tako i u inostranstvu!


 

EYE preduzima sistemski pristup ka razumevanju problema i adaptivnan pristup menadžmentu.

opširnije

Najnovija kampanja stručnog obrazovanja i obuke na Kosovu

opširnije

Čitajte najnovije publikacije iz EYE


opširnije

Možete nas kontaktirati putem kontakt formulara

opširnije