Menu

Pretraga

SDC projekat implementirao Helvetas i MDA

Podrška Privrednoj Komori Kosovo u poboljšanju efikasnosti za istraživanje

Svake godine, osoblje u Privrednoj komori Kosova (PKK) radi na izradi indeksa poslovnog poverenja —istraživanja koja služe kao verodostojan glas za prikazivanje percepcije biznisa o ekonomskim pojavama i javnim politikama. Ovo ključno delo, najbolje otelovljeno u produktima kao što je indeks „poslovne klime na Kosovu“, predstavlja pogled lokalnih biznisa na ključna pitanja koja imaju uticaja na njih, a široko ih koriste kosovske institucije, uključujući Centralnu banku i Ministarstvo finansija, kao i donatorske organizacije koje takođe često koriste nalaze kako bi planirali programske intervencije.

Imajući u vidu značaj rada PKK-a na Kosovu u promovisanju ekonomskog razvoja i makroekonomskih politika, EYE je nedavno sklopio partnerstvo sa ovom institucijom kako bi izgradili njihove kapacitete za pružanje relevantnih informacija o tržištu i korišćenje digitalnih alata za poboljšanje njihove efikasnosti. Obuka je obuhvatila sve, od metodologije, dizajna uzoraka i dizajna upitnika, do prikupljanja podataka, analize i izveštavanja.

Istraživačke veštine su cenjena vrednost bilo koje organizacije na Kosovu, posebno PKK-a, koja predstavlja veliki broj kompanija i mora obezbediti da prikupljanje podataka tačno odražava stavove preduzetnika. „Uz podršku EYE-a, ulažemo u naš mladi kadar koji su primarni sakupljači podataka i anketari“, navodi Olivera Ceni Bardiqi, direktorka odeljenja za ekonomsku analizu i politike pri PKK-u. „Ovi mladi ljudi su angažovani kao sakupljači podataka uz ograničeno radno vreme; ali nakon ove obuke svi će se moći zaposliti kao punopravni istraživači. Ova obuka im pruža kompletan paket veština koje su potrebne za pripremu opisnih analiza.”

Kao EYE, mi verujemo da je uloga komora presudna u povećanju konkurentnosti biznisa i osigurati snažniji glas za privatni sektor u donošenju odluka i izradi politika. Istraživanje kao deo rada komora je posebno važno jer učinkovito informiše donosioce odluka o problemima poslovne zajednice. Kroz ovo partnerstvo, EYE pomaže istraživačkom odeljenju PKK-a da koristi digitalni alat za prikupljanje podataka i poveća tačnost, kvalitet i efikasnost njihovog istraživanja.


 

EYE preduzima sistemski pristup ka razumevanju problema i adaptivnan pristup menadžmentu.

opširnije

Najnovija kampanja stručnog obrazovanja i obuke na Kosovu

opširnije

Čitajte najnovije publikacije iz EYE


opširnije

Možete nas kontaktirati putem kontakt formulara

opširnije