Menu

Pretraga

SDC projekat implementirao Helvetas i MDA

Inauguracija Centra za razvoj karijere u Đakovici

Orijentacija u karijeri je veoma važna za Stručno obrazovanje i osposobljavanje (SOO) jer doprinosi poboljšanju efikasnosti obrazovnog sistema i njegovoj povezanosti sa tržištem rada. Ako pojedinci donose dobro promišljene odluke o tome šta trebaju da uče i kako je to povezano sa njihovim interesima, kapacitetima i težnjama, ulaganja u sistem obrazovanja i obuke će dati veći povraćaj investicije.

Razumevajući važnost orijentacije u karijeri za Stručno obrazovanje i osposobljavanje, Opština Đakovici podržala je osnivanje centra za razvoj karijere u Srednjoj stručnoj školi „Nexhmedin Nixha“ u Đakovici, koji će pomoći za oko 500 učenika ove škole da razvijaju svoje sposobnosti u pogledu njihove karijere, kako bi donosili informativne i uspešne obrazovne, profesionalne i vitalne odluke. 

Sadašnji učenici, budući učenici, diplomirani učenici, odrasli koji su napustili školovanje, biznisi, roditelji, lokalne/nacionalne vlasti i zajednica uopšte će imati koristi od ovog Centra za razvoj karijere. Konkretno, Centar za razvoj karijere će imati odlučujuću ulogu u povećanju upisa mladih u SOO škole, poboljšanju svesti o roditeljima i jačanju odnosa SOO sistema sa privatnim sektorom i tržištem rada.

Inauguracija Centra za razvoj karijere u Srednjoj stručnoj školi „Nexhmedin Nixha“ u Đakovici je realizovana dana 25. septembra 2018. Domaćin ove ceremonije bio je gradonačelnik Đakovici, Ardian Gjini, dok su na ovoj ceremoniji bili pozvani predstavnici MONT-a, Švajcarske kancelarije, lokalnih i međunarodnih partnera i drugih gostiju iz partnerskih opština.

Centar za razvoj karijere u školi „Nexhmedin Nixha“ u Đakovici je osnovan kao rezultat jednog partnerstva i ko-finansiranja između Opštine Đakovici, škole, lokalnih biznisa, Ipko Fondacije i projekta za Unapređenje zapošljavanja mladih (EYE) Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Osim ovog Centra za razvoj karijere u Đakovici, formiraće se dve dodatna centra u tehničkoj školi „Feriz Guri i braća Çaka“ u Kačaniku, i u poljoprivrednoj i tehnološkoj školi „Zenel Hajdini“ u Uroševcu. Osnivanje ovih centara za razvoj karijere podržava Projekat za unapređenje zapošljavanja mladih (EYE) Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i IPKO Fondacije.


Za više detalja u vezi sa inauguracijom, pogledajte link u nastavku https://www.youtube.com/watch?v=KXlfYXQ42I4&feature=share

EYE preduzima sistemski pristup ka razumevanju problema i adaptivnan pristup menadžmentu.

opširnije

Najnovija kampanja stručnog obrazovanja i obuke na Kosovu

opširnije

Čitajte najnovije publikacije iz EYE


opširnije

Možete nas kontaktirati putem kontakt formulara

opširnije